Touch for Health

Letterlijk “aanraken voor gezondheid”.
Doel van de Touch for Health is om uit te zoeken waar, waarom en wanneer iets uit balans is geraakt en om mogelijkheden uit te testen waarmee de balans hersteld kan worden.

Touch for Health wordt zowel ter preventie als ter genezing gebruikt voor mentale klachten zoals stress, faalangst,  angst, onbegrip, boosheid en verdriet.
Daarnaast voor een scale van fysieke klachten zoals rug-, nek- en schouderklachten, allergieën, voedingstekorten,spierklachten, pijnklachten, depressies en burn-out e.v.a.

Touch for Health is een combinatie van de Westerse en de Oosterse behandelmethoden met hun meridianen (energie-banen volgens de Chinese acupunctuurleer) en de leer van de 5-elementen; waarbij ieder aspect van ons doen en laten van invloed is op een ander aspect.


Bijvoorbeeld je stoot keihard je teen (structuur) en wordt boos (emotioneel), waarna je jezelf vervolgens troost met een koekje bij de koffie (chemie). Of jarenlang verkeerd eten (chemie) kan schade aan organen opleveren (structuur) waardoor je stress, boosheid of verdriet kan ervaren (psyche).

Om in balans te zijn moeten alle drie de zijden van de driehoek (structuur, psyche, chemie) in balans zijn.

Structuur; onze organen, botten, spieren, gewrichten enz.
Chemische zijde: voeding, medicijnengebruik, allergieën, luchtvervuiling
Psychische zijde: onze emoties en gevoelens

Bijvoorbeeld je komt in mijn praktijk met een bepaalde klacht:

Vervolgens kan ik via de Touch for Health uittesten in welk gedeelte van de driehoek de oorzaak van de klacht zit.
Hier geef ik je dan ook inzicht in, wat je zelfgenezend vermogen stimuleert. Want als je bewust bent kun je kiezen om niet meer in dezelfde valkuilen te trappen wat kan leiden tot verandering en groei.

Helaas ben je je niet altijd meer bewust van het hoe of waarom. Alle indrukken worden wel opgeslagen in je lichaam, de positieve en de negatieve. Vaak weet je dingen nog precies te herinneren, soms ben je echter dingen vergeten en dan komt het in je onderbewuste. Je lichaam weet echter precies wat er gebeurt is en wat er nodig is om het te balanceren. D.m.v. een spiertest “praten” wij als het ware met je lichaam.

Spieren reageren op iedere verstoring van de driehoek.
Daarom test ik 14 of 42 spieren, die verbonden zijn met energiebanen. De energiebanen zijn vernoemd naar bepaalde organen en zorgen mede voor een goed functioneren ervan.
Bv van een uitgeputte maagmeridiaan zou je dus als klacht maagklachten kunnen ervaren maar je zou het ook kunnen merken als een verzwakking van de borstspieren.

Of deze spieren in balans zijn kan bekeken worden met de spierspanningstest. Deze spierspanning kan elektronisch gemeten worden maar bij Touch for Health meet men de spierspanning handmatig d.m.v. de spiertest:

Ik vraag je om een arm of been in een bepaalde positie te houden en ik geef een zachte druk op de samengetrokken spier. Kan deze spier deze druk niet weerstaan dan is er sprake van een blokkade of onbalans. Normaal gesproken is het lichaam best in staat om dit weer te herstellen, maar indien dit langer duurt heeft dit invloed op de samenwerkende spieren en kunnen er klachten ontstaan zoals burn-out, rugklachten enz. De behandeling bestaat vervolgens uit het weer herstellen van zwakke spieren. De spiertest geeft hierbij weer aan wat het lichaam nodig heeft. Bv het aanraken van specifieke punten die het het lymfesysteem, de bloedcirculatie en het meridiaanstelsel beïnvloeden. Als de spieren weer in balans zijn kan er weer een fysiek, mentaal en spiritueel evenwicht ontstaan. Hierdoor krijgt je eigen vitale energie een duwtje in de goede richting waarna jezelf verder aan je gezondheid en genezing kunt werken.